Sjöbo Rotaryklubb byter inte bara namn till Rotaryklubben Skånska Vikingar, utan den ombildar sig till vad de tror är världens första Facebook klubb. Den 50-åriga klubben var nere i bara 5 aktiva medlemmar och höll på med förberedelserna för att lägga ned när de fick för sig att ombilda klubben i ny anda. Detta innebar ett helt nytt sätt att se på klubbens verksamhet som nu ska passa aktiva i arbetslivet och det moderna samhället.

Välkommen till en modern Rotaryklubb! Vi träffas på nätet istället för på restaurang.

Vi träffas när vi har tid, när som helst på dygnet, var som helst i världen vi råkar befinna oss. Vi besöker andra klubbar när vi är ute och reser. Som en medlemmar i en Rotaryklubb så har vi inte bara den möjligheten, men vi ser det som en av fantastisk fördel och möjlighet att få nyttja hela Rotarys nätverk när vi kan. Vår klubb är medlem i Rotary International och våra medlemmar har precis samma rättigheter och möjligheter som medlemmar i vilken annan Rotary klubb. En eller två gånger om året så har vi event för att träffas personligen och samlar in pengar åt olika ändamål.

Varför har vi valt denna klubbform? Vi var en traditionell klubb tidigare, med samma problem som många andra klubbar. Medlemmar hade inte tid att komma på våra veckomöten, och klubbens medlemskap sinade. Vi var några veckor från nedläggning när vi bestämde oss för att ombilda klubben som en modern klubb. När medlemmarna började leta efter andra klubbar att gå till, så var det vissa som inte hittade någon klubb som passade deras behov. Så vi satte oss ner och diskuterade hur vi skulle vilja ha en ideal klubb. Eftersom den inte fanns så bestämde vi oss för att skapa en klubb som passade oss.

Så inför 2020 så startade vi arbetet med att bilda Rotarys första Facebook klubb. Flera klubbar har aktiva Facebook sidor, men vi har gått så långt våra veckomöten i en Facebook grupp. Alla Rotary medlemmar är välkomna att gästa vår klubb precis som vilken klubb som helst. Det bästa är att du kan göra det när som helst, varifrån i världen du än befinner dig, när det passar dig. Gästande Rotarianer behöver bara be om att få gå med i vår Facebookgrupp och delta i diskussionen. Eller varför inte göra ett inlägg och introducera dig själv. Vem vet, vår klubb kanske passar dig också?